Jongerenwerkersopleiding Evangelisch College

Gepubliceerd op 13 februari 2025 om 16:28
 

Van kantoorbaan naar jongerenwerker: Het verhaal van Reina van der Wielen

Auteur: Simone de Bruin ■ Datum: 03-02-2025 ■ Categorie: Jongerenwerk

Reina van der Wielen had een succesvolle carrière in de financiële sector, maar voelde tijdens de coronapandemie een diep verlangen om van betekenis te zijn op een andere manier. Vandaag de dag is zij professioneel jeugd- en jongerenwerker, waarbij ze haar passie voor jongeren en haar geloof samenbrengt. In dit interview deelt Reina haar indrukwekkende verhaal, haar uitdagingen en dromen.

Van een financiële loopbaan naar roeping

“Ik heb jarenlang in de cijfers gewerkt,” vertelt Reina. Ze werkte op een administratie- en accountantskantoor en vond voldoening in haar werk, tot de coronapandemie een nieuw licht wierp op haar carrière. “Ik zag dat bedrijven die het al goed hadden, steeds meer steun kregen. Ondertussen hadden kleine ondernemers het zwaar, maar daar was geen ruimte voor. Dat voelde oneerlijk.

Aan het einde van de maand kreeg ik mijn loon, maar ik miste betekenis.

Deze scheve verdeling zette Reina aan het denken. “Is dit hoe ik mijn werkende leven wil doorbrengen? Aan het einde van de maand kreeg ik mijn loon, maar ik miste betekenis.” Het verlangen om iets anders te doen bracht haar terug naar haar jeugd: het jongerenwerk dat ze jarenlang vrijwillig in de kerk had gedaan. “Ik ben opgegroeid in een gereformeerd gezin waar mijn moeder heel betrokken was bij jongerenwerk. Toen ik elf jaar was, begon ik mee te helpen bij kindernevendiensten en later gaf ik zelf leiding aan clubs. Het was een groot deel van mijn leven.”

Tijdens een vakantie op de camping, terwijl Reina zich overweldigd voelde door haar twijfels, kwam de doorbraak. “Ik zag een vacature voor een jeugd- en jongerenwerker bij een kerk. Alles klopte, maar ik had geen officiële papieren, alleen veel vrijwilligerservaring.” Toch besloot ze de sprong te wagen. Ze solliciteerde en tot haar verrassing werd ze aangenomen.

De weg naar het Evangelisch College

In haar parttime functie als jeugd- en jongerenwerker, wist Reina dat ze zich verder wilde professionaliseren. “Ik wilde niet zomaar jeugdwerker zijn, maar echt een erkende opleiding volgen. Daarbij was het belangrijk dat die opleiding een christelijke inslag had.” Haar zoektocht bracht Reina bij de Jongerenwerkersopleiding van het Evangelisch College. “De modules spraken me aan en de focus op Bijbelstudie gaf me vertrouwen.”

In de zomer kreeg ze groen licht om te starten. “Het was spannend: de opleiding begon al in september, dus alles moest snel geregeld worden. Dankzij steun van mijn werkgemeente en eigen investering kon ik het financieel rondkrijgen.”

Vanaf de eerste dag voelde Reina zich thuis. “Het was een warm ontvangst en ik vond het fijn dat medestudenten al werkten binnen christelijke organisaties. We konden met elkaar sparren en ervaringen delen. Als jeugdwerker heb je vaak geen directe collega’s, dus dat was heel waardevol.”

De Jongerenwerkersopleiding

De Jongerenwerkersopleiding bracht Reina niet alleen kennis, maar ook persoonlijke groei. “De modules waren intensief, maar ontzettend leerzaam. Reflectieverslagen dwongen me om mijn ervaringen te analyseren en beter te begrijpen. Ook praktische opdrachten, zoals interviews met mensen van diverse achtergronden, waren een eyeopener. Die gesprekken gaven mij een breder perspectief op geloof en leven.”

Wat Reina bijzonder vond, waren de Bijbelstudies. “Je leert hoe je de Bijbel leest, toepast en begrijpt, zowel in historisch als modern perspectief. Dat gaf zoveel verdieping, niet alleen voor mijn werk, maar ook voor mijn persoonlijke geloof.”

Hoewel de combinatie van werken en studeren soms zwaar was, kon Reina het goed combineren dankzij haar parttime dienstverband. “Als ik nu terugkijk, besef ik hoe waardevol al die opdrachten en huiswerk waren. Het gaf me nieuwe inzichten en praktische tools die ik direct in mijn werk kon toepassen.”

Patatje Protestant

Na het afronden van haar opleiding aan het EC, opende zich een wereld van mogelijkheden voor Reina. “Ik werk nu met meerdere gemeentes, zowel in loondienst als op zzp-basis. Mijn werkweek is druk, maar mijn werk voelt nooit als een verplichting.”

Een van haar meest succesvolle initiatieven is ‘Patatje Protestant’. “Eén keer per maand op zondagmiddag eten we met jongeren patat en sluiten we af met een door hen gemaakt toetje. Tussendoor bespreken we christelijke thema’s en doen we activiteiten. Het is geweldig om te zien hoe ze groeien, zowel in hun geloof als in hun verantwoordelijkheidsgevoel.”

Naast deze bijeenkomsten organiseert Reina jeugddiensten, Bijbelcursussen en bezoekt ze jongeren en ouders die begeleiding nodig hebben. “Ik hou ervan dat elke gemeente iets anders vraagt. Bij de ene ben ik ondersteunend aan jeugdleiders, bij de andere regel ik complete diensten en overdenkingen.”

Toekomstplannen: jongeren verbinden

Reina’s droom reikt verder dan individuele gemeentes. “Ik wil jongerenwerk breder trekken. Veel kerken kampen met een terugloop in jeugd. Door gemeentes samen te brengen, kunnen we grotere evenementen organiseren en jongeren laten zien dat ze niet alleen zijn. Het zou prachtig zijn als we gezamenlijke jeugddiensten kunnen houden of samen naar evenementen zoals de EO Jongerendag kunnen gaan.”

Hoewel de plannen vaak enthousiasme oproepen bij dominees en jongerenwerkers, is er soms weerstand. “Oudere generaties zien vaak niet direct het nut van zulke activiteiten en budgetten zijn soms krap. Maar ik blijf pleiten voor meer aandacht en middelen voor jongeren. Zij zijn de toekomst van de kerk.”

Reflectie en dankbaarheid

Reina kijkt met dankbaarheid terug op haar reis. “Ik geloof echt dat God mij hierin heeft geleid. De sprong van zekerheid naar een onzeker bestaan was spannend, maar het heeft zoveel gebracht. Ik doe nu werk dat betekenisvol is, niet alleen voor mij, maar ook voor anderen.”

Sinds 1 januari huurt Reina een ruimte in Gorredijk, deze is zo ingericht dat er workshops kunnen worden gegeven, er ruimte en tijd is voor ontmoeting en je er, haar eigen, JeK (Jeugd en Kerk) boxen kunt huren met inhoud voor een compleet verzorgde invulling voor een jeugd- en/of jongerenactiviteit. “Dit is wel echt een droom, een eigen ruimte voor Zijn werken. Hij leidt mij en wijst mij de weg.”

Met haar energie en passie blijft Reina bouwen aan een sterke basis voor jongerenwerk binnen de kerk. “Het werk vraagt geduld en doorzettingsvermogen, maar het is het waard. Als ik zie hoe jongeren groeien in hun geloof, weet ik dat dit mijn roeping is.”

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.